CoQ10mitocondrie

Coenzima Q10

Coenzima Q10 (CoQ10, cunoscuta si drept ubichinona) este un compus liposolubil prezent in orice celula a oricarei fiinte vii. CoQ10 este prezenta in toate celulele umane, si are cea mai mare concentratie in interiorul celulei in jurul mitocondriilor. Datorita structurii sale liposolubile, CoQ10 se poate gasi in membranele celulare.

Este binecunoscut ca nivelul de CoQ10 scade in mod natural odata cu imbatranirea: atat din cauza unei eficiente reduse a biosintezei in corp, cat si din cauza nevoilor metabolice crescute. Productia noastra naturala de CoQ10 scade odata cu inaintarea in varsta, adesea scade cu peste 50% la 50 de ani. Unele obiceiuri alimentare si de stil de viata, impreuna cu folosirea unor medicamente care se prescriu pe reteta, pot sa duca la o saracire nenaturala a CoQ10.

O ingrijiorare speciala este cu privire la medicamentele pentru scaderea colesterolului, cunoscute drept “statine”, care au capacitatea de a intrerupe biosinteza naturala de CoQ10 din corp. CoQ10 Neolife include si o contributie nutritionala in plus. Formula sa exclusiva a fost dezvoltata prin ani de cercetare de catre Comitetul de Consultanta Stiintifica NeoLife de echipa noastra globala de oameni de stiinta si tehnologi, si este bogata in nutrienti selectionati.

FAST FACTS COQ10 Neolife

De ce un supliment pe baza de CoQ10?

Este cunoscut ca nivelul de CoQ10 scade natural in corp odata cu imbatranirea: atat din cauza unei eficiente reduse de biosinteza in corp, cat si datorita unei cereri crescute metabolice.

Acest fapt duce la o scadere cu 50% in jurul varstei de 50 de ani. Alimentatia si stilul de viata actul sunt cauzele saracirii nenaturale a CoQ10 din corp Folosirea unor medicamente prescrise in baza de reteta, in special “statinele” pentru scaderea nivelului de colesterol din sange, si alte medicamente care se vand liber, pot duce la saracirea CoQ10 in corp.

De ce recomand CoQ10 pacienților mei

Coenzima Q10 (CoQ10 ) este un nutrient care se găsește în fiecare celulă din corpul nostru.

Este necesar pentru a produce un factor important de energie celulară numit adenozin trifosfat , cunoscut sub numele de ATP .

Nivelurile sanguine de CoQ10 scad pe măsură ce îmbătrânim, iar studiile au arătat că consumul oral poate oferi o mare varietate de beneficii, în special pentru sănătatea inimii .

Un cardiolog de top și expert în anti-îmbătrânire, Dr. Joel Kahn spune pentru Life Extension cum CoQ10 poate ajuta la prevenirea insuficienței cardiace, atacurilor de cord și a altor probleme cardiovasculare.

LE: Cum ați început să tratați pacienții cu CoQ10?

Dr. Kahn: Cu mulți ani în urmă, răsfoiam Biblioteca Națională de Medicină, căutând modalități de a trata insuficiența cardiacă congestivă avansată a unui pacient special . Am găsit articol după articol despre studiile de bază și clinice care indică faptul că este posibil să creștem producția de ATP cardiac prin utilizarea CoQ10. După ce am studiat mai multe lucrări, am început să recomand CoQ10 în mod obișnuit pacienților mei, în special celor cu insuficiență cardiacă congestivă.

Răspunsul din ultimii 15 ani a fost transformator. Majoritatea pacienților au experimentat o energie mai bună, o respirație îmbunătățită și mai puține vizite la spital. Eram atât de convins că mi-am făcut tranziția de la cardiologie intervențională la cardiologie metabolică , care se concentrează pe rolul transferului de energie celulară în prevenirea și tratarea bolilor de inimă.

LE: Cât timp a fost utilizat CoQ10 în practica clinică de cardiologie?

Dr. Kahn: CoQ10 a fost descoperit pentru prima dată în 1957. Chimistul laureat al Premiului Nobel Peter Mitchell a revoluționat știința din spatele CoQ10 în anii 1960, când a arătat că joacă un rol esențial în transportul energiei către celule. CoQ10 a fost introdus în terapia clinică în 1974 în Japonia. Multe studii clinice au arătat că administrarea orală la pacienți a fost eficientă pentru simptome ușoare de insuficiență cardiacă congestivă, cum ar fi edem, congestie pulmonară și ficatul umflat. Pe baza acestor constatări clinice, CoQ10 a fost clasificat în grupul medicamentelor prescrise pentru boli de inimă . Astăzi, este una dintre cele mai accesibile modalități de a promova sănătatea și bunăstarea cardiacă.

LE: Corpurile noastre produc în mod natural CoQ10. De ce avem nevoie de un aport suplimentar?

Dr. Kahn: Pe la vârsta de 40 de ani, producția de CoQ10 în organism începe să scadă. În boli precum insuficiența cardiacă congestivă (când inima nu pompează atât de bine cum ar trebui), aceasta poate cădea și mai mult. Și la pacienții tratați cu medicamente pentru colesterol cu statine , producția de CoQ10 este parțial blocată, deoarece aceleași procese care produc colesterol produc și CoQ10.

LE: Puteți obține CoQ10 din surse alimentare?

Dr. Kahn: CoQ10 se găsește în alimente precum cerealele integrale, peștele și carnea de organe precum ficatul, inima și rinichii. În afară de cerealele integrale și peștele, aceste alimente din carne de organe sunt dăunătoare pentru sănătatea cardiacă, ceea ce face ca această cale să fie prost recomandată. În plus, cantitatea disponibilă în alimente nu este suficientă pentru beneficii terapeutice. Administrarea directă de CoQ10 pe cale orală crește nivelul din sânge și țesut.

LE: Cum beneficiază CoQ10 celor cu insuficiență cardiacă sau alte probleme cardiace?

Dr. Kahn: O prezentare științifică a raportat despre 420 de pacienți cu insuficiență cardiacă congestivă care au primit fie 100 mg de CoQ10, fie un placebo de trei ori pe zi. După doi ani, 26% dintre pacienții tratați cu placebo au avut un eveniment cardiac, dar doar 15% dintre cei tratați cu CoQ10 au avut unul. Și mai impresionant, 18% dintre pacienții din grupul placebo au murit față de 10% din grupul CoQ10. Și a fost măsurată o îmbunătățire semnificativă a clasei de insuficiență cardiacă. 1

În general, CoQ10 s-a dovedit a fi sigur, pentru a îmbunătăți simptomele și pentru a reduce evenimentele cardiovasculare adverse majore. O meta-analiză a studiilor privind insuficiența cardiacă congestivă a demonstrat, de asemenea, capacitatea crescută de efort și reducerea mortalității cu aportul de CoQ10. 2

LE: Hipertensiunea arterială poate duce la insuficiență cardiacă, atacuri de cord, accident vascular cerebral și multe altele. Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să ia CoQ10?

Dr. Kahn: Protocolul meu general pentru toți pacienții consultați la clinica mea preventivă pentru inimă este să includă CoQ10 în programul lor, mai ales dacă sunt pe un medicament cu statine pentru colesterol. Rolul CoQ10 în reducerea tensiunii arteriale a fost studiat și s-a descoperit că ajută la scăderea tensiunii arteriale sistolice .

LE: Au fost multe cercetări privind legătura dintre sănătatea orală și sănătatea inimii. Poate CoQ10 să joace un rol și aici?

Dr. Kahn: Inflamația gingiilor sau boala parodontală poate declanșa o inflamație care afectează întregul corp, inclusiv vasele de sânge și inima.

CoQ10 poate fi deficitar în bolile gingiilor și creșterea nivelurilor din gingii prin administrarea orală de CoQ10 sau aplicarea locală a CoQ10 este o abordare despre care studiile arată că duce la o vindecare mai rapidă.

Având în vedere legătura foarte puternică dintre sănătatea orală optimă și sănătatea cardiovasculară optimă , utilizarea CoQ10 pentru sănătatea orală este o altă modalitate de a susține sistemele vasculare sănătoase.

LE: Există și alți nutrienți pe care oamenii ar trebui să le ia împreună cu CoQ10 pentru prevenirea bolilor de inimă?

Dr. Kahn: Pe lângă CoQ10, mineralul seleniu este esențial pentru apărarea antioxidantă optimă. O deficiență a capacității antioxidante poate duce la dezvoltarea diferitelor boli, în special ateroscleroza (atunci când placa se acumulează în pereții arterelor, limitând fluxul sanguin) și insuficiență cardiacă .

Combinația dintre seleniu și CoQ10 ar putea duce la un organism mai „eficient din punct de vedere al combustibilului”, mai bine echipat pentru a îndeplini funcții cu mai puține daune. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru protecția inimii și optimizarea funcției cardiovasculare.

LE: Puteți vorbi despre orice studii care au fost făcute asupra combinației CoQ10-seleniu ?

Dr. Kahn: Cercetătorii din Suedia au conceput un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, în rândul cetățenilor sănătoși, cu o vârstă medie de 78 de ani . Ei au înrolat 443 de participanți cărora li sa administrat fie un placebo, fie o combinație de 200 mcg de seleniu și 200 mg de CoQ10 zilnic timp de patru ani. 3

La urmărirea de cinci ani, s-a constatat o reducere semnificativă a mortalității cardiovasculare în grupul de tratament comparativ cu grupul placebo ( mortalitate de 5,9% la pacienții tratați cu seleniu CoQ10 vs. mortalitate de 12,6% la pacienții tratați cu placebo). Un marker al disfuncției cardiace a fost, de asemenea, semnificativ mai scăzut în grupul de tratament cu CoQ10. Și, folosind ecocardiografia, s-a găsit o funcție cardiacă mai bună în grupul tratat, comparativ cu grupul placebo.

La 10 ani de urmărire, cei care au primit combinația CoQ10-seleniu au avut în continuare o reducere a mortalității cardiovasculare. Acțiunea de protecție nu sa limitat la perioada de intervenție, ci a persistat în perioadele de urmărire. S-a observat, de asemenea, mortalitate redusă de orice cauză în această perioadă.

Chiar și după 12 ani , a persistat o reducere semnificativă a mortalității cardiovasculare, cu o rată de 28% în grupul de tratament și 45% în grupul placebo. La subiecții de studiu cu boală cardiacă ischemică, diabet, hipertensiune arterială și capacitate funcțională afectată, a existat un risc de mortalitate cardiovasculară semnificativ redus. Scăderea calității vieții a fost, de asemenea, mai mică la cei tratați cu seleniu și CoQ10.

În general, s-a demonstrat că utilizarea unei combinații de seleniu și CoQ10 are o capacitate remarcabilă de a îmbunătăți în siguranță supraviețuirea cardiovasculară și, într-o oarecare măsură, mortalitatea de orice cauză.

LE: Recomandați ca pacienții care iau CoQ10 să ia și seleniu pentru sănătatea inimii?

Dr. Kahn: Da, pentru o funcție antioxidantă optimă. Există câteva amestecuri de multivitamine și antioxidanți care includ seleniu , cantitatea obișnuită fiind de 200 mcg pe zi. Dacă pacienții primesc acea doză, nu se recomandă seleniu suplimentar.

Dacă nu iau deja seleniu, îmi place un complex care combină trei forme diferite de seleniu, Se-metil L-selenocisteină , L-selenometionină și selenit de sodiu , oferind 200 mcg în total, adesea combinate cu o cantitate mică de vitamina E.

LE: În afară de sănătatea inimii, ce alte beneficii ați întâlnit pentru CoQ10?

Dr. Kahn: Studiile au sugerat un beneficiu pentru tratamentul migrenei . Într-o meta-analiză recentă a studiilor clinice randomizate, CoQ10 zilnic a redus semnificativ frecvența atacurilor de migrenă. 4 S-a raportat că adăugarea altor nutrienți, cum ar fi curcumina , la CoQ10 pentru migrene reduce nu numai frecvența, ci și severitatea și durata durerilor de cap.

LE: Ca specialist în cardiologie metabolică, ați descoperit că CoQ10 joacă un rol în sănătatea metabolică?

Dr. Kahn: Sindromul metabolic și inflamația pot fi factorii de bază ai multor boli precum diabetul și bolile de inimă. Într-o meta-analiză recentă, aportul de CoQ10 la persoanele cu sindrom metabolic a condus la modificări ale biomarkerilor asociate cu beneficii pentru sănătatea metabolică generală. 5 Mai mult, CoQ10 a scăzut semnificativ markerii de inflamație la persoanele cu sindrom metabolic în comparație cu cei tratați cu placebo.

Astfel de beneficii cu CoQ10 au fost legate, parțial, de îmbunătățirea însoțitoare a controlului glucozei și a funcției hepatice . Descoperirile generale sugerează că reglarea optimă a inflamației este crucială pentru efectele benefice ale CoQ10 în îmbunătățirea sănătății metabolice.

LE: Cât de important joacă CoQ10 în practica dumneavoastră medicală în general?

Dr. Kahn: În ultimii 40 de ani, datele care susțin utilizarea CoQ10 au fost puternice și în creștere. Rolul aportului oral de CoQ10 pentru o varietate de funcții biologice, niciuna mai importantă sau susținută decât sănătatea cardiovasculară și longevitatea , este evident. Din fericire, aportul de CoQ10, chiar și la doze mai mari decât cele utilizate în studiile pe inimă, s-a dovedit a fi bine tolerat și sigur. Voi continua să-i sfătuiesc pe toți pacienții din clinica mea să își optimizeze sănătatea prin utilizarea zilnică a CoQ10.

Dacă aveți întrebări despre conținutul științific al acestui articol, vă rugăm să sunați la un specialist Life Extension Wellness la 1-866-864-3027 .

Joel Kahn, MD, este fondatorul Centrului Kahn pentru longevitate cardiacă din Bingham Farms, Michigan.